Da det ikke længere er nødvendigt at løbe, for at få mad på bordet ? men vi derimod mageligt kan sætte os ind i bilen, og køre ned i det lokale supermarked for at købe det ? må der være andre grunde til, at vi ser folk løbe rundt i de tidlige morgentimer. Den grund er selvfølgelig sundhed: vi løber fordi vores kroppe er indrettet dertil, og et godt helbred derfor er afhængig af den type bevægelse og brug af kroppen. Det er desuden blevet moderne at deltage i både halv- og hel-marathoner, der for alvor presser kroppen til det yderste. Det er med denne udvikling i mente, at ekspert i Fysiologi Karsten Polte mener den almene befolkning bør informeres om de mørke sider af det at løbe, og hvordan man passer bedst muligt på sig selv. De bedste råd for sikkert løb er samlet her under:
Råd #1: Fastslå Din Løbestil
Fødder er forskellige, og ikke to par er ens. Nogle træder mest på ydersiden af deres fod, andre er platfodede eller træder på indersiden. Afhængig af din fods udformning og måden du bevæger dig på, kan du ske at overbelaste diverse dele af din fysiologi under din løbetræning. Det er derfor vigtigt at fastslå din løbestil ved hjælp af en løbestilsanalyse. Det er ganske simpelt og ligetil: du stiller dig op på et løbeben, og begynder at løbe mens dine fødder bliver filmet af et video kamera. En kvalificeret person kigger derefter på videoen, og kan ud fra sin træning vurdere hvad din løbestil er og hvilke sko eller særlige indlæg ? som for eksempel supersole ? der skal til for, at du kan passe bedst muligt på dig selv og din krop.
Råd #2: Start Roligt Ud
Mange starter alt for ambitiøst ud, og kører død fordi de enten er helt energiløse efter deres løbetur eller simpelthen overtræner og forvolder sig selv skader. Når man endelig er kommet i løbeskoene og befinder sig udenfor, er det fristende at blive ved og ved ? man kan nærmest føle hvordan kiloene rasler af eller ens ben bliver stærkere. Det er dog som med alt andet: moderation er nøglen. Find dig derfor et program der passer godt til dine mål, din alder og din fysik og følg det. Start stille og roligt ud, og pres så dig selv til at følge med programmet. Det at holde fast i et program giver langt mere, end at gå helt amok en dag eller to og så være fastlåst til sofaen resten af ugen.
Råd #3: Drik Masser af Vand
Vand er kilden til alt liv, og det er vigtigt du sørger for at være godt hydreret før, under og efter din løbetur. Hvis du ikke får nok vand fungerer processerne i din krop ikke ordentligt, og du risikerer ikke bare at du ikke får noget ud af din træning, men også at komme akut til skade eller besvime på din løbetur.